2021-02-17 08:16:06• hírek • Bede Emőke

A korlátozások miatt megugrott az internetes vásárlások száma. Mutatjuk, mit vásároltak a legtöbben

Szatmárnémeti utcáin sem ritka látvány már, hogy a klasszikus értelemben vett futárszolgálatok autói mellett már ott cikáznak azon cégek autós vagy biciklis futárjai is, akik házhoz visznek szinte bármit, legyen szó egy szupermarketes, gyógyszertáras vagy épp drogériás bevásárlásról, esetleg valamelyik népszerű étteremből történő rendelésről.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a hasonló szolgáltatások egyre népszerűbbé válásában nagy szerepet játszottak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások: a vendéglátóipari egységek zárva tartottak, és az üzletbe is csak saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal lehetett elmenni. Nem csoda hát, hogy az emberek egy része inkább úgy döntött, a kényelmesebb módszert használva házhoz rendeli mindazt, amire csak szüksége van.


Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint a 16 és 74 év közötti uniós állampolgárok 89 százaléka használta az internetet, 72 százalékuk pedig vásárolt vagy rendelt is magáncélra termékeket vagy szolgáltatásokat. 2019-hez képest tavaly 4 százalékkal emelkedett az online vásárlások száma, 2015-tel összevetve pedig 10 százalékos növekedésről beszélhetünk.


Hollandiában, Dániában, Németországban, Svédországban és Írországban 10-ből legalább 8 felhasználó vásárolt vagy rendelt valamit az interneten, viszont Bulgáriában, Romániában és Olaszországban ez az arány még az 50 százalékot sem érte el. Románia kapcsán azonban mindenképp érdemes azt is hozzátenni, hogy az elmúlt öt évben ebben az országban jegyezték a legnagyobb megugrást e téren, hisz a 2015-ös adatokhoz képest 27 százalékkal többen rendeltek és vásároltak, vagy fizettek épp elő különféle szolgáltatásokra.



Ruhák, cipők és kiegészítők – ezeket veszik a legtöbben

A felmérés elkészítését megelőző három hónapban a legnépszerűbb, interneten beszerzett árucikkek a ruhák (beleértve a sportruházatot), a cipők és a különféle kiegészítők voltak, melyekből az online vásárlók mintegy 64 százaléka rendelt magának. A ruházati cikkek mellett népszerűek voltak a streaming szolgáltatások és a letölthető tartalmak is (32 százalék), a harmadik helyre pedig az ételkiszállítás került 29 százalékkal. Az internetes vásárlók 28 százaléka bútort, lakberendezési tárgyakat és kertészeti termékeket vásárolt, 27 százalékuk pedig kozmetikumokat, valamint szépségápolási és wellness terméket is bedobott a virtuális kosárba, illetve ugyanilyen arányban voltak azok is, akik nyomtatott könyveket, magazinokat és újságokat rendeltek. 26 százalékuk számítástechnikai cikkeket vásárolt, és szintén ennyien fizettek elő zene-streamelő szolgáltatásokra vagy letöltésekre is.


Ami pedig a korcsoportok szerinti megoszlást illeti, mind a 16-24, mind a 24-54 évesek körében 78 százalék volt azoknak az aránya, akik a 2020-as esztendőben online vásároltak. 55 év felett sem zárkóznak azonban el az emberek az ilyen jellegű vásárlástól, hiszen az e korosztályhoz tartozók 57 százaléka szintén kivette a részét az internetes beszerzésből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: